Vier ondernemers uit Noordoostpolder blazen gezamenlijk het voormalige Marktplaats-terrein aan de Randweg in Emmeloord nieuw leven in. “De gemeente is blij met deze herontwikkeling van een bestaand terrein, zeker op zo’n zichtlocatie”, zegt accountmanager Henk Romkes.

Sinds de vestiging in Emmeloord, is René van Amersfoort steeds op zoek geweest naar geschikte kantoorruimte voor zijn uitdijende bedrijf in business consultancy ‘vABC’. “Onze mensen werken voornamelijk op locatie bij onze klanten in de Benelux. Maar als iedereen aanwezig is, moet ik een ruimte huren. Dan kom je eigenlijk altijd in de horeca terecht, terwijl wij meer behoefte hebben aan een zakelijke omgeving.” Die mogelijkheid ziet Van Amersfoort in het bedrijfscomplex aan de Randweg 25, dat hij laat verbouwen tot business meeting point. “Zelf hebben we genoeg aan een beperkt deel. Dat geldt ook voor de zittende huurders en tot april komen er nog vier huurders bij. Van de overige ruimtes hebben we flexplekken en vergaderruimtes gemaakt die iedereen kan huren. Je hebt hier al vergaderruimtes vanaf twee personen.” Op de gevel komt ‘Deelwerk’ te staan. “Daar zit alles in, je deelt ruimte en kennis en je kunt netwerken.”

V.l.n.r.: Maarten en Niels van Staveren, René van Amersfoort en Sander Menu

Het hele terrein beslaat echter 19.000 m2. “We hebben toch besloten om het te kopen en vervolgens te kijken of we anderen kunnen interesseren om een deel over te nemen.” En die zijn er. “Wij waren al acht jaar op zoek naar een andere locatie”, vertellen Maarten en Niels van Staveren van CarXpert Van Staveren in het centrum van Emmeloord. “Het is daar voor ons niet meer werkbaar. We hebben bijvoorbeeld te weinig hoogte om bestelbussen op de brug te zetten. Het pand is bovendien gedateerd, dus we willen ook wel verhuizen. En dan is zo’n zichtlocatie aan een doorgaande weg perfect.” 9.000 m2 vonden ze echter wat al te ambitieus, maar daar diende zich een koper aan voor de helft van de oppervlakte. Sander Menu begon zijn Off-Road Verhuur in een schuur op het boerenerf van zijn ouders in Bant. Hij verhuurt kleine transportmiddelen zoals quads, scooters en golfkarretjes voor onder meer evenementen. “Sneller dan verwacht, groeide ik daar uit m’n jasje.” Hij liet ook z’n oog vallen op de locatie aan de Randweg. “Een zichtlocatie is voor mij van minder belang, maar ik wil wel dichtbij de snelweg zitten.”

Het ontwerp en de bouw van de panden van Van Staveren en Menu en de renovatie van de bestaande van Van Amersfoort worden uitgevoerd door lokale ondernemers. Van Amersfoort: “Wij kiezen voor aankopen bewust voor bedrijven uit de Noordoostpolder.” De vier ondernemers verwachten elkaar ook te zullen versterken. “Ik heb mijn wagens al in onderhoud bij Van Staveren”, zegt Menu. En ‘Deelwerk’ is ook een prima locatie voor wie tijdens een reparatie aan zijn auto wat wil eten in de lunchroom en/of werken op een flexplek. De ondernemers houden op 17 mei een open dag. Deelwerk wordt dan officieel geopend en de andere ondernemers hopen de eerste paal te slaan.