Ondernemer Centraal juni 2019

De beste blijven, is moeilijker dan het te worden, want stand verplicht. Maar Noordoostpolder is ook in 2019 MKB-Vriendelijkste gemeente van Flevoland, met nog betere rapportcijfers. Het meest prestigieus is echter wel de eerste plaats in Regio Zwolle.

MKB-Nederland reikt eens in de twee jaar de prijs voor de MKB-Vriendelijkste gemeente uit. De verkiezing is bedoeld om gemeenten te stimuleren hun MKB-beleid onder de loep te nemen. En dat werkt, want volgens MKB-Nederland nemen steeds meer gemeenten de verkiezing serieus en maken de wens om hoger te scoren op de ranglijst zelfs onderdeel van hun beleid. De ranglijst wordt bepaald aan de hand van een grootschalig onderzoek. Ondernemers spreken zich hierin onder meer uit over communicatie en beleid, (telefonische en digitale) bereikbaarheid, het imago van een gemeente als vestigingsplaats en of je als ondernemer waar voor je geld krijgt. Noordoostpolder scoorde in het onderzoek dat in de tweede helft van 2018 werd uitgevoerd een 7,9. Ze prolongeerde daarmee niet alleen haar titel van MKB-Vriendelijkste van de zes gemeenten van Flevoland, maar is nu ook MKB-vriendelijkste van Regio Zwolle. Regio Zwolle bestaat uit 21 gemeenten uit vier provincies. In de top 100 van Nederland staat Noordoostpolder op de tweede plaats.

Korte lijnen
Kees van der Sar, voorzitter van de OVG, was er bij toen op 18 maart de prijzen werden uitgereikt. “MKB-vriendelijk betekent voor ondernemers dat ze een kort, rechtstreeks aanspreekpunt hebben bij de gemeente.” Hij geeft de credits aan de accountmanagers en spreekt daarbij uit eigen ervaring. “Als je een vraag stelt krijg je binnen korte tijd antwoord. Ze weten waar ze het over hebben, nemen de moeite zich in je bedrijf te verdiepen en geven deskundige medewerking. Succes als ondernemer hangt van jezelf af, maar als je door de gemeente zo wordt gefaciliteerd dat je vlot aan de gang kan, maakt dat veel verschil.” En Van der Sar staat daar niet alleen in, weet hij. “Ik spreek veel ondernemers en die prijzen de korte contacten met de gemeente. Bedrijven waar het goed mee gaat en die grote plannen hebben, weten dat bepaalde procedures doorlopen moeten worden. Dat is inherent aan ondernemen. Maar ondernemers die vooruitdenken, zullen niet anders dan tot de conclusie komen dat er goed meegedacht wordt, met name door Economische Zaken.” De vereniging draagt de erkenning MKB-vriendelijkste ook uit. “Wij zijn drukdoende één bedrijfsvereniging samen met de BAN te worden. Wat wij in alle presentaties daarover doen, is laten zien dat wij in de MKB-vriendelijkste gemeente zitten van Regio Zwolle en van Flevoland. Dat geeft toch een bepaald niveau aan.”