De WerkCorporatie bemiddelt inwoners die minder makkelijk op eigen kracht een baan vinden. En dat lukt, dankzij ruim 300 Buitengewone Werkgevers. Laila Miribrahim (47) uit Emmeloord vertelt over haar ‘nieuwe kans’ in de kantine van het gemeentehuis, die ze via de WerkCorporatie met beide handen aangreep.

Wat doe je precies voor werk?
‘Ik werk in de kantine van het gemeentehuis in Emmeloord. Daar leer ik om het team aan te sturen als leidinggevende, maar ik maak ook eten, verkoop het en sta achter de kassa. Officieel is dat voor twintig uur in de week, maar in de praktijk werk ik wel wat meer uren.’

En ben je daar op je plek?
‘Ja. Het leiding geven moet ik nog echt leren, maar ik doe het allemaal met veel plezier. Al zie ik deze baan wel echt als een opstap naar wat anders. Mijn droom is om ooit weer een eigen bedrijf te hebben, net zoals ik in mijn geboorteland Syrië had.’

Hoe lang ben je in Nederland?
‘Vijf jaar nu. Ik ben gevlucht voor de oorlog daar, mijn dochters van nu 19, 16 en 14 jaar oud zijn later achter me aan gekomen. Daar zorg ik nu in mijn eentje voor. Ik ben blij dat we hier veilig zijn, maar moest wel veel leren over hoe alles hier gaat.’

En toen kwam de WerkCorporatie op je pad?
‘Ja, die zijn van het begin af aan betrokken geweest bij mij. Ze hielpen me dingen begrijpen en hoe ik weer aan het werk zou kunnen gaan. Daarbij hebben ze echt rekening gehouden met mijn werkachtergrond, vaardigheden en persoonlijkheid.’

Laila Miribrahim (eigen foto)
Laila Miribrahim (eigen foto)

Wat was vooral moeilijk in dat proces?
‘De taal. Om die snel te leren, heb ik vrijwilligerswerk gedaan in verzorgingshuis Wittesteijn en ik heb bij de Specsavers gewerkt. Als je werkt, leer je de taal veel sneller.’

En dan nu dus op het gemeentehuis aan de slag
‘Ja, sinds 18 maart van dit jaar. Het is leuk en eenvoudig werk. Prima voor dit moment. In de toekomst zou ik graag meer administratief werk willen gaan doen. En ik ga een managementopleiding doen.’

Want wat deed je in Syrië?
‘Ik was daar makelaar en had een eigen bedrijf. Ik ben ook nog een tijdje juf geweest en kapper, maar mijn hart lag bij mijn bedrijf. Door de oorlog kon dat jammer genoeg niet meer. Nu probeer ik stap voor stap weer een carrière op te bouwen hier. Daar doe ik heel hard mijn best voor.’

Wilt u binnen uw bedrijf ook iemand een nieuwe kans geven? Neem contact op met de WerkCorporatie, via (0527) 633 543 of werkgeversteam@werkcorporatie.nl.