De WerkCorporatie bemiddelt inwoners die minder makkelijk op eigen kracht een baan vinden. En dat lukt, dankzij ruim 300 Buitengewone Werkgevers. Edith Adriaans (54) uit Emmeloord vertelt over haar ‘nieuwe kans’, die ze via de WerkCorporatie met beide handen aangreep.

Waarom een nieuwe kans?
‘Ik heb van jongs af aan gewerkt in Suriname, waar ik vandaan kom. Toen ik in 2016 na vijftien jaar wonen en werken op Curaçao naar Nederland kwam, dacht ik dat ik gewoon verder kon als apothekersassistente. Maar dat bleek niet zo te zijn. Ik heb heel veel gesolliciteerd en werd steeds maar weer afgewezen. Wat bleek? Mijn diploma uit Suriname was hier niet geldig.’

Wat een ellende
‘Absoluut, want ik kwam in de bijstand terecht. Ik had me van tevoren toch iets anders voorgesteld van mijn leven hier.’

En toen?
‘Ik kon via de gemeente een opleiding doen tot apothekersassistente. In 2019 haalde ik mijn diploma. Maar door corona was er geen werk te vinden. De WerkCorporatie hielp me aan een werkervaringsplek bij een apotheek in Lelystad. Dat was geweldig, ik kon daar ervaring opdoen en zorgen dat mijn kennis op peil bleef. Maar ik kon er geen vast contract krijgen.’

Edith Adriaans (eigen foto)

Het werd je even te veel
‘Klopt, ik kreeg een burn-out. Mijn begeleider Jenny Baltes van de WerkCor-poratie gaf me alle ruimte om daarvan te herstellen. Ze was geduldig en bleef in me geloven. Daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor.’

Want daarna keerde het tij, hè?
‘Absoluut. Ik volgde samen met mijn werkcoach een webinar bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, waar ze mensen zochten. Ik dacht niet dat het bij me zou passen, want ik had geen zin om de hele dag billen af te vegen. Maar het webinar voelde goed, dus ik besloot toch te solliciteren. Een schot in de roos. Ik doe een werk/leertraject, waarbij ik Verzorgende IG Niveau 3 word. In februari begon ik bij de Hof van Smeden.’

Dus toch billen afvegen?
‘Zeker, maar het is zoveel meer dan dat. Het zorgen voor de mensen, het er zijn voor ze, het contact en ook de klik met mijn collega’s. Vanaf dag drie wist ik: hier hoor ik thuis.’

Op je plek in de zorg?
‘Ja! Ik heb een contract van 24 uur, waarvan er acht uur voor school zijn. Die combinatie is pittig, maar ik ben er heel gelukkig mee. In januari 2024 heb ik als het goed is mijn diploma.’

Wilt u binnen uw bedrijf ook iemand een nieuwe kans geven? Neem contact op met de WerkCorporatie, via (0527) 633 543 of werkgeversteam@werkcorporatie.nl.