„Kennispoort ontsluit kennis op een niveau, waar we anders geen toegang toe hebben.” Dat zegt Albert Hoorn, manager research & development van Tolsma-Grisnich in Emmeloord.

„Hoe ontwikkel ik een idee?”, „Hoe ontmoet ik ondernemers uit andere branches?”, „Hoe zet ik mijn innovatie in de markt?”, „Hoe bescherm ik mijn innovatie?” of „Hoe ontwikkel ik een nieuw businessmodel?” Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen met dergelijke vragen terecht bij Kennispoort Regio Zwolle. Het innovatienetwerk verbindt ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek met elkaar. Ondernemers met kansrijke ideeën worden door innovatie-adviseurs van Kennispoort geholpen met advies en praktische begeleiding.

Voor Tolsma-Grisnich in Emmeloord, gespecialiseerd in technieken voor het bewaren, reinigen en sorteren van agrarische producten, is innovatie essentieel. Hoorn vertelt: „We werkten altijd al samen met het hbo-onderwijs. Omdat we echter ook te maken hebben met langlopende ontwikkelprocessen waar bovendien meerdere disciplines bij betrokken zijn, attendeerde een docent van Windesheim ons op Kennispoort”. Kennispoort verbindt en jaagt aan. „Aan een ontwikkelproces wat misschien wel vier jaar gaat duren, wordt nu gewerkt door verschillende studentengroepen van de hogescholen Windesheim en Saxion. Eén docent trekt het hele project en met hem hebben we om de paar maanden contact over de voortgang.” De samenwerking heeft bovendien wetenschappelijke kennis voor Tolsma-Grisnich ontsloten. „Saxion werkt weer nauw samen met TU Twente. Voor specifieke delen van een machine wordt daar de kennis weggehaald, die door het hbo weer wordt vertaald naar de praktijk. Door samenwerking met Kennispoort kunnen wij betaalbaar nieuwe producten ontwikkelen op hoog niveau.”

Jaarlijks wordt de X-over Innovation Award uitgereikt aan een bedrijf met een brancheoverstijgende innovatie. De prijs werd vorig jaar toegekend aan AW Materieel uit Emmeloord voor de ontwikkeling van een wascontainer – voor het reinigen van ondergrondse vuilcontainers – voor op een kraanhaakwagen. Het bedrijf werkt tevens nauw samen met bedrijven uit andere sectoren in de omgeving en met het onderwijs. Belangrijk voor winst van de crossover-award was ook dat de innovatie buitenlandpotentie heeft. ,,Juist omdat we de buitenlandse markt op wilden, maar niet wisten hoe dat aan te pakken, kwamen wij bij Trade Office, de internationaliseringstak van Kennispoort terecht”, zegt Denise van Wieren van AW Materieel. Ze kan iedere andere ondernemer, die wil innoveren en de buitenlandse markt op wil, aanraden om contact te leggen met Kennispoort.

Voor meer informatie: www.kennispoortregiozwolle.nl