Een kantoorpandje in het centrum, hectares akkerbouwgrond of je eigen keukentafel: iedereen heeft zijn eigen werkplek. In de rubriek Hier werk ik komt in elke editie van Ondernemer Centraal iemand aan het woord die vertelt waarom zijn werkplek zo uniek is. 

Wie ben je?
‘Ik ben Monica Klement uit Emmeloord, 52 jaar, geboren in Emmen, trotse moeder van drie volwassen zonen en ik heb een toeristische achtergrond. Ik werk parttime in loondienst als ondersteuner bedrijfsvoering voor Politie Vechtdal. Daarnaast ben ik barista in mijn eigen bedrijf Monibarista, een mobiele koffiebar.’

210823OC-Hierwerkik-(Monibarista)

Waar is jouw werkplek?
‘Monibarista heeft geen vaste standplaats. Met mijn oldtimer Citroënbus word ik sinds 2016 vaak uitgenodigd om op bedrijfsfeesten, bruiloften, festivals en braderieën koffie te serveren. Meestal werk ik in een straal van 50 kilometer rondom Emmeloord.
Sinds 1995 woon ik in Emmeloord. Toen vond ik het nog een kaal polderdorp. In onze vrije tijd trokken we er met ons gezin vaak op uit naar het Kuinderbos. De Oude Haven was dan meestal ons startpunt. Nog steeds is dat een van mijn favoriete plekken. In de coronatijd nodigde boswachter Harco Bergman mij uit om bij De Veenkuil in het Kuinderbos coffee to go te verkopen. Het was winter en er werd veel gewandeld. Doordat de horeca was gesloten, werd de koffie erg gewaardeerd.’

Hoe kwam je hier zo bij?
‘Ik ben een koffiefreak. Vanuit persoonlijke gedrevenheid heb ik een opleiding aan de International Tea and Coffee Academy gevolgd. Ik had een droom om ooit een koffiebar te beginnen, maar wuifde dat idee weg. Het leek me veel te ingewikkeld. Bovendien zouden mijn zonen gaan studeren, waardoor ik niet aan het onzekere bestaan van het ondernemerschap durfde te beginnen.
Eén van mijn zonen stimuleerde me om het tóch te doen. Door het overlijden van mijn man, elf jaar geleden, beseffen we in ons gezin dat je dromen niet moet uitstellen. Nadat ik de oldtimerbus ontdekte, ontstond het idee om een mobiele koffiebar te beginnen. Het bevalt heel goed. Ik kan dit parttime doen en heb veel variatie in werkplekken. Naast het baristawerk geef ik ook workshops over koffie. Ik kan van alles vertellen over het proces van koffieplant tot gebrande boon en hoe je lekkere koffie kunt zetten, ook slow coffee.’

Wat is voor jou het leuke aan ‘koffie zetten’?
‘Het leukste vind ik de ontmoetingen met mensen en de bijzondere gesprekken die ik soms voer terwijl ze genieten van een heerlijk vers gezet kopje koffie. Ik vind het mooi om mensen te zien genieten, niet alleen van mijn koffie, maar van de hele beleving. De oldtimerbus geeft een nostalgische sfeer. Ik kleed hem leuk aan en kan zelfs één of twee terrassen opbouwen.
Afhankelijk van de locatie en de wensen bak ik zelf bijpassende lekkernijen of haal lekkere koeken bij een goede bakker. Mijn zoons steunen me in wat ik doe. Ze wonen inmiddels allemaal op kamers, maar helpen me regelmatig in mijn mobiele koffiebar. Ze hebben allemaal gevoel voor het koffiezetten. Bovendien slaan we zo twee vliegen in één klap: samen mensen blij maken met heerlijke koffie en qualitytime met elkaar.’