V.l.n.r.: Patrick Olgers, Irene en Isabelle van Benthem en Willy Feikens

Tijd en energie moeten steken in verhuizingen, terwijl de explosieve groei van hun bedrijf al hun aandacht vroeg, was ‘behoorlijk frustrerend’. Dat zeggen Isabelle en Irene van Benthem van I&I Pet Supplies. The Business Voice, programmaonderdeel van de Ondernemersweek van gemeente Noordoostpolder, heeft hen vooruit geholpen.

“We komen uit een beestengezin en wat is er dan leuker om van je hobby je werk te maken”, zeggen de zussen over hun groothandel in diervoeding, die is ondergebracht in de boerderijschuur van hun ouderlijke woning aan de Zwijnsweg in Ens. Daar startten ze twee jaar geleden niet. “We zijn begonnen op het onderzoeksterrein van de Universiteit van Wageningen in Lelystad. Onze moeder heeft daar het merk BugsforPets ontwikkeld, waar wij onze groothandel omheen hebben gebouwd.” BugsforPets is hondenvoeding op basis van insecten. “Hiervoor wordt de black soldier fly gebruikt. Die heeft een cyclus van acht dagen en is dus een hele snelle eiwitbron.” De zussen Van Benthem konden hun groeiende onderneming onderbrengen in een leegstaande loods bij een bedrijf in Ens, maar moesten daar begin dit jaar vanwege expansie van dat bedrijf weer plaats maken. “Toen hebben we de gemeente gebeld, of zij soms wisten of er binnenkort een bedrijfspand vrij kwam. Via de gemeente hoorden we over The Business Voice.” In eerste instantie betrof de zoekvraag het vinden van een geschikt bedrijfspand. Maar gedurende het trainingstraject dat aan The Business Voice vooraf ging, veranderde hun zoekvraag. “In de eerste maanden van dit jaar maakten we een groei mee van 500 procent. Er is ons toen geadviseerd te zoeken naar iemand die ons kan ondersteunen in de groei van ons bedrijf.”

Patrick Olgers, voormalig mede-eigenaar van Dijkstra Auto Groep, werd gevraagd als coach aan Business Voice deel te nemen. Hij draaide onder meer zijn stoel voor I&I Pet Supplies: “Ik was onder de indruk van de ambitie en bevlogenheid die zij uitten. Twee zussen die samen heel hard werken om een mooi bedrijf op te bouwen, waar bovendien met duurzame producten gewerkt wordt, dat sprak mij enorm aan”. Op de vraag of er nog iemand uit het publiek iets wilde bijdragen, bood Willy Feikens van Wisjora Financiering en Bedrijfsadvies uit Emmeloord zich aan: “Ze hadden zo’n inspirerend verhaal én hun vraag om financiering was zo specifiek, dat ik niet kon blijven zitten.” Die combinatie werpt z’n vruchten af, zegt Olgers. “Samen sta je sterker. Willy begeleidt Irene bij de administratie en subsidieaanvraag en ik begeleid Isabelle op het gebied van marketing en bedrijfsvoering.” En de eerste ‘winst’ was al snel behaald, zeggen de zussen Van Benthem: “Patrick en Willy adviseerden ons: ‘Jullie moeten groeien, dus bespaar op wat niet nodig is en vestig je bij je ouderlijk huis.’ Dat hebben we gedaan!”

The Business Voice 2020

Volgend jaar is er weer The Business Voice. I&I Pet Supplies is er door geholpen: “Wij kunnen ons nu richten op de groei van ons bedrijf”. Olgers kan het andere managers aanbevelen coach te worden: “Wat is er leuker dan dat je je ervaring, kennis en knowhow die je hebt opgedaan met bedrijfsvoering kunt delen met jonge mensen.” Feikens is niet minder enthousiast: “Ik had er al positieve verhalen over gehoord, maar weet nu zelf hoe leuk het is. Ik krijg zelf ook energie van het coachen en het is heel leerzaam.”