Economie, soms heb ik het gevoel dat alles om economie draait. Nu ook, mooie opstekers voor onze gemeente, voor onze regio. Om er een paar te noemen, de havenontwikkelingen bij Lelystad en bij Urk, de nieuwe N50. Naast de A6 en de haven bij Kampen zijn dit belangrijke toegangspoorten tot Noordelijk Flevoland en daarmee van wezenlijk belang voor onze economie.Met Flevokust bij Lelystad krijgen wij er een containerterminal bij. Veel ondernemers zullen hiervan profiteren; im- en exportbedrijven als Hakvoort Professional en Koopman International, bedrijven in de export van agrofood. Steeds meer transport verschuift van vrachtauto naar containerschepen.

De nieuwe havenontwikkeling bij Urk, de Maritieme Servicehaven, is vooral gericht op maritieme dienstverlening zoals scheepsbouw, waterbouw- en offshore activiteiten en maritieme dienstverlening. Deze haven is noodzakelijk willen wij de werkgelegenheid in onze regio op peil houden.

Rond deze tijd, juni, wordt de nieuwe N50 tussen Emmeloord en Ens geopend. Naast de A6 is dit de belangrijkste toegangspoort tot Noordoostpolder. We vergeten het snel maar het is nog niet zolang geleden dat de N50 een smalle tweebaansweg weg was met verkeerslichten bij Emmeloord, bij Ens, vervolgens een smalle brug bij Ramspol, die ook nog vaak open stond, en nog eens verkeerslichten. De nieuwe weg geeft tijdsbesparing, minder ergernis en is bovenal veel veiliger. Nu alleen nog het laatste stuk, Kampen – Zwolle, aanpakken.

Al die bouwstenen voor deze tekst heb ik in mijn hoofd als ik op mijn racefiets bij een fantastische rustplek aan de Noordermeerweg kom. Direct naast de weg, een felgekleurde bank, rug naar de windmolens, prachtig uitzicht over bosranden en bloeiende akkers, lekker zonnetje, fluitende vogels. En als toetje hangt er naast het bankje een boekenkast met leesboeken. Rust, ruimte, natuur, fantastisch uitzicht, een goed boek, genieten van de zomer; er is echt meer dan economie!

Jacob-nieuwsbrief-groen
Jacob Korterink
Adviseur Economische Zaken
T: 06 – 48 13 46 73
j.korterink@noordoostpolder.nl