Ondernemer Centraal juni 2017

In het december nummer van Ondernemer Centraal is dieper ingegaan op een onderzoek naar de arbeidsmarkt in Noordoostpolder. Een punt heeft wat mij betreft te weinig aandacht gekregen, namelijk de vraag en het aanbod van hbo- en wo-geschoolden. U en ik kennen jongeren die buiten Noordoostpolder gaan wonen en studeren. Na hun studie komt maar een deel terug naar Noordoostpolder. Wij hebben deze jongeren nodig. Hier ligt voor ons een uitdaging.

Voor een goed draaiende economische machine hebben we naast lbo’ers en mbo’ers ook hbo’ers en wo’ers nodig. Denk aan bedrijfsopvolgers in de land- en tuinbouw, directies van bedrijven, onderwijzers, artsen en verpleegkundigen. Er is ook een redelijk aantal ondernemers die grotendeels afhankelijk is van hoger geschoolden. Om er willekeurig een aantal te noemen: Van Meijel Automatisering, Ventolines, Xantes, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, de Duits- Nederlandse Windtunnel. Ik kom regelmatig in gesprek met ondernemers die grote moeite hebben bij het aantrekken van hoger opgeleiden.

Naast de economische machine is er nog een machine die prima hoog opgeleide mensen kan gebruiken. Ik denk hierbij aan allerlei maatschappelijke en bestuurlijke functies. Hiervoor is wonen binnen onze gemeente al een prima stap.

Het aantrekken en vasthouden van afgestudeerden begint al met het aanbieden van stageplaatsen. Daarmee haalt u frisse ideeën binnen, komt uw bedrijf ook bij de hoge school of universiteit in beeld en u laat jongeren kennis maken met uw bedrijf/onze gemeente.

Laten we met z’n allen onze afgestudeerde jongeren blijven attenderen op ons mooie gebied waar het fantastisch wonen, recreëren en werken is. Amsterdam, Groningen en Utrecht binnen bereik. Ik zou tegen hen willen zeggen: ,,Welkom terug, hier heb je toekomst.’’.

Jacob Korterink
Adviseur Economische Zaken
T: 06 – 48 13 46 73
E: j.korterink@noordoostpolder.nl