Ondernemers werken hard voor hun zaak. Maar de meesten hebben ook een hart voor de samenleving en zetten zich naast hun werk vaak nog belangeloos in voor maatschappelijke organisaties en initiatieven. In Bijzaak bevragen we één polderondernemer over wat hij of zij naast het werk doet.

Wie ben je?
‘Ik ben Rienk Wolf, 42 jaar, woon in Emmeloord, ben gelukkig getrouwd en heb twee zoons, waarvan één voetbalt en de ander basketbalt. In 1997 ben ik als schilder bij Schildersbedrijf Hulleman aan de slag gegaan.’

Wat ben je als ondernemer?
‘In 2011 heb ik het bedrijf overgenomen, inclusief twee medewerkers. We richten ons op particulieren en bedrijven en verzorgen zowel schilderwerk als behangen. Schildersbedrijf Hulleman is daarnaast leerwerkbedrijf.’

Naast schilder ben je ook druk met andere dingen, toch?
‘Toen mijn zoon zeven jaar oud was, ging hij op voetbal bij Flevoboys. Er was geen coach en omdat ik wel wat wilde helpen, ging ik zijn team trainen. Het begon met één keer in de week, later werd dat twee keer en kwam ook het leiden op zaterdag erbij. Mijn zoon is nu dertien jaar. Op zijn leeftijd vind ik het beter dat je als ouder niet meer de trainer bent van het team van je kind. Ik ben nog wel leider van zijn team. We zijn nog druk op zoek naar een trainer voor de JO14-2.’

Hoe anders ben je op je werk dan op het voetbalveld?
‘Op het werk ervaar ik soms wat stress. Op het voetbalveld voel ik juist ontspanning. Natuurlijk ben ik weleens gespannen voor een wedstrijd, maar dat is anders. Deze spanning neem ik niet mee naar huis. Ik merk het ook aan de voetballers. Zodra ze na de wedstrijd in de kleedkamer staan, zijn ze alles gauw vergeten.’

Wat maakt coachen en leiden voor jou zo leuk?
‘Ik geniet van het groepsgevoel met de jongens. Ook het sociale aspect rondom het voetbal vind ik leuk. Toen we door corona niet konden spelen, miste ik het contact met de jongens en de ouders rond het veld het meest. Ik vind het heerlijk om op zaterdagochtend langs de lijn te staan. Overigens ben ik er op zaterdagmiddag ook vaak te vinden. Als lid van de Businessclub kijk ik om 15.00 uur de thuiswedstrijd van Flevoboys 1. Ik geniet ervan om actief te zijn voor Flevoboys. Tot anderhalf jaar geleden stond ik nog vaak in de keuken van de kantine. Dat vond ik ook leuk om te doen.’

Gebruik je voetbalervaringen in je werk?
‘Op mijn werk ben ik ook een soort coach. Als voetbaltrainer doe je regelmatig oefeningen voor. Bij een leerlingschilder moet ik ook vaak voordoen hoe iets moet. Verder is het in een voetbalteam belangrijk dat je hetzelfde doel voor ogen hebt. In een bedrijf is het ook prettig als iedereen de neus dezelfde kant op heeft staan. Als werkgever speel ik daar een belangrijke rol in.’