[be-schei-den, (bijv.naamw.) 1) niet verwaand. Voorbeelden: `Naar mijn bescheiden mening`, `Wees niet zo bescheiden! ‘Je bescheiden opstellen`.

Mensen van buiten de Noordoostpolder denken nog veel te vaak dat het hier kaal en saai is en dat hier niks gebeurt. Om eerlijk te zijn wist ik ook maar weinig van de polder, voordat ik hier burgemeester werd. Hoe komt dat toch, vraag ik me nu regelmatig af. Ik ben er inmiddels wel achter: we zijn veel te bescheiden. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in.
Met de gebiedspromotiecampagne Gemaakt in dé Noordoostpolder zetten we echt met elkaar de schouders eronder om onze polder op de kaart te zetten. Er zijn meer en meer ondernemers die zich eraan verbinden. Dat is mooi om te zien, want daarmee kunnen we samen iets gaan uitdragen.
Samenwerken, daar zijn we -bescheiden als ik ben- heel goed in. Kijk maar eens naar de ondernemersclubs die we hebben. De vereniging Bedrijven voor Noordoostpolder (BVN) bijvoorbeeld en de afdeling Noordoostpolder van LTO Noord. Stuk voor stuk actieve groepen ondernemers, die ervoor zorgen dat ons gebied een dynamisch gebied is en blijft.
In de BVN zijn ook de wethouder Economische Zaken, het Centrummanagement Emmeloord (CME) en afgevaardigden van de ondernemersverenigingen uit de dorpen verenigd. Samenwerken kunnen we ook heel goed binnen de verschillende clusters die bedrijven in belangrijke branches in de polder aan elkaar verbinden.
Al die samenwerkingen zorgen ervoor dat we elkaar steeds beter leren kennen en dat ondernemers samen de Noordoostpolder steeds meer naar buiten toe laten zien. Dat we gesterkt door elkaar misschien zelfs die bescheidenheid soms wat meer durven te laten varen.
Bijvoorbeeld met het Pieperfestival. Emmeloord is World Potato City. Wij zijn wereldwijd het centrum van de aardappelteelt en dat dragen we meer en meer uit. Laatst was ik op werkbezoek bij het boerenfamiliebedrijf Vos in Bant en ook bij Vink Fruitboerderij in Kraggenburg. Daar zag ik toch ook heel veel trots voor de producten die zij maken, hier in dé Noordoostpolder.
Net als Andela Techniek & Innovatie uit Nagele, dat belangrijke prijzen won met hun vernuftige creaties. En zo zijn er nog veel meer mooie voorbeelden te noemen. Nee, kaal en saai is het hier al lang niet meer. De Noordoostpolder is ontzettend dynamisch en ondernemend, er gebeurt hier veel. Niet voor niets zijn wij twee keer achter elkaar uitgeroepen tot mkb-vriendelijkste gemeente van Regio Zwolle. Klopt, dat is een prestatie waar ik niet bescheiden over ben. En dat zouden we als inwoners van de polder ook wel mogen zijn.

Roger de Groot
Burgemeester Gemeente Noordoostpolder