Regelmatig ga ik op bezoek bij de bedrijven. En iedere keer ben ik weer blij verrast met de wereld die achter die soms anonieme gevels schuilt. Er zijn maar weinig bedrijven in Noordoostpolder die niet internationaal actief zijn. De afgelopen jaren heb ik dat als burgemeester ook mogen ervaren.

We ontvangen op verzoek van onze bedrijven delegaties van over de hele wereld: Peru, China, Oekraïne, Idaho, India, Korea. Die delegaties zijn niet geïnteresseerd in het gemeentehuis, of in de burgemeester. Ze komen hier om contacten te leggen over aardappelen, uien, aardbeien en al die andere hoogstaande polderproducten.

Food is onderdeel van de topsectoren van onze landelijke economie, maar de belangrijkste spelregels komen al lang niet meer uit Nederland, maar uit Brussel. En Brussel is ook niet autonoom, maar afhankelijk van China, Amerika en India, om maar eens een paar te noemen.

In onze aardappelsector weten ze dat allang. Onze aardappeljongens (en meisjes) trekken de hele wereld over, met de aanverwante techniek in hun kielzog. En daarmee zijn zij de gids die ons de weg wijzen. Ons als gemeente en het overig bedrijfsleven. Onze toekomst ligt niet in de polder, niet in Nederland en niet in Europa. Wij moeten de handen ineen slaan en buitenlandse markten veroveren, verleiden met onze innovaties en inspireren met onze ideeën.

De Noordoostpolder was bedoeld om ruimte te geven aan de groeiende bevolking en om de monden te voeden, laten we die taak en die verantwoordelijkheid serieus nemen. Er zijn nog steeds hongerige monden te voeden en de wereldbevolking groeit nog steeds. Noordoostpolder: Waar nodig, ondersteunen we als gemeente u in uw ambitie. Dat blijkt ook uit het nieuwe coalitieprogramma. Ik hoor graag wat we voor u kunnen betekenen.


Aucke van der Werff

Burgemeester