Ondernemer Centraal juni 2017

In het kader van het jubileumjaar kreeg de eerste Week van de Ondernemer Noordoostpolder het thema ‘pionieren en verbinden’ mee. Na 75 jaar sinds de drooglegging nog altijd actueel.

Aansluitend aan de landelijke Week van de Ondernemer werden van 11 tot en met 19 mei diverse bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd voor ondernemend Noordoostpolder. Hierbij werkte de gemeente samen met de lokale ondernemersverenigingen en businessclubs.

Na het ondernemersontbijt als kick-off belichtten sprekers vanuit onderneming, onderwijs, onderzoek en overheid het thema. Ondernemers werden geïnformeerd over innovatieregelingen. Ze kregen tevens een blik op de vernieuwing van het onderwijs voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. ’s Middags was er op de golfbaan ruimschoots gelegenheid om te netwerken. 90 ondernemers hadden zich opgegeven voor een competitie. Wie nog nooit een balletje had geslagen kon deelnemen aan een golfclinic.

De maandagavond erna lieten zo’n veertig ondernemers zich informeren over bedrijfsovername en bedrijfsoverdracht. Dit vond plaats bij de businessclub van Flevo Boys. Sprekers van Scholtens Advocaten en Flynth gingen met ondernemers in gesprek over aandachtspunten, kansen en risico’s. Nog meer belangstelling was er de dag daarna voor de startersavond, waar startende ondernemers konden kiezen uit vijf verschillende workshops. Ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer kregen alle deelnemers van de gemeente het nieuwe boek ‘Kickstart’ van lokale ondernemer Jolanda Wicherson.

Woensdagochtend werd met ondernemers uit de metaal- en machinerysector in Noordoostpolder nagedacht over het thema ‘Machinery, blijft het mensenwerk?’ Rard Metz van de MetaalUnie sprak over de ontwikkelingen in de metaalsector. Vervolgens werd in twee rondetafelgesprekken door-gesproken over ‘innovatie’ en ‘internationaal ondernemen’. De ontbijtbijeenkomst werd als waarde-vol ervaren, een goede basis voor verdere samenwerking in de regio.

Donderdagmiddag vond de Ambassadeursactieplaats. Lokale ondernemers waren gastheer en gastvrouw voor zakenrelaties van buiten Noordoostpolder. Met een klassieke Engelse stadsbus werden de deelnemers vervoerd naar diverse locaties in de polder. Heel bijzonder was het bezoek aan het field lab van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse. Ook was er een ontspannende activiteit bij De Strandhoeve. De netwerkborrel voor heel ondernemend Noordoostpolder werd donderdagavond gehouden bij MCM in Marknesse, de winnaar van de Ondernemersprijs 2016. Tijdens deze avond werd ook de naam van het nieuwe online platform NOPLINC gepresenteerd. Een nieuw instrument voor onderlinge verbinding in Noordoostpolder. Het Flevopenningengala dat vrijdagavond bij Balk Shipyards in Urk plaatsvond, was tevens een stijlvolle afsluiting van de eerste Week van de Ondernemer Noordoostpolder.