Ondernemer Centraal maart 2019

“Niet curatief, maar preventief”, chemievrije landbouw vereist een ommekeer in denken. Maar omschakeling kan ook geleidelijk zonder omzetverlies, zegt René den Boer van Crehumus uit Emmeloord. “Begin eerst eens met dertig procent minder chemie”, adviseert hij.

Den Boer emigreerde negen jaar geleden naar Frankrijk om daar bij een Nederlandse wijnbouwer als bedrijfsleider aan het werk te gaan. “Ik was verantwoordelijk voor de bodem. De eigenaar zei: “Tachtig procent van die wijn moet uit de bodem komen. Als de bodem goed is, is de druif goed en is de wijn goed’.” Den Boer leerde daar de natuurlijke producten kennen van de Fransman Marcel Mézy. “Hij zag dat het ecosysteem in het bos altijd klopt, zonder dat iemand zich ermee bemoeit. Daar hoef je geen kunstmest te strooien, er staat geen water en de bomen groeien goed. Op dat ecosysteem is hij verder gaan borduren.” De door Mézy ontwikkelde producten bestaan uit micro-organismen – “meer dan 500 bacteriën en 500 schimmels” -, die in korrel- of granulaatvorm over het land gestrooid of door bemesting gemengd worden. “Die unieke mix creëert humus waarmee het kleihumus-complex in de bodem vergroot wordt. Dat zorgt ervoor dat de voedingsstoffen niet uitspoelen en voor de plant beschikbaar zijn.”

Den Boer zag meteen wat de biologische producten met de bodem en de gewassen doen – “dat is het mooie ervan, je hoeft niet jaren te wachten om resultaat te zien” – en vroeg zich af waarom ze niet in Nederland toegepast werden. “In Frankrijk wordt het al meer dan 35 jaar gebruikt, maar het probleem van verarming van de grond door intensieve teelt en gebruik van chemicaliën speelt natuurlijk overal.” Dus nam hij de producten zelf mee naar zijn geboortegrond en verwierf het exclusieve importrecht voor Nederland. Dat liep zo goed, dat het gezin weer naar Nederland remigreerde. Den Boer hield eerst kantoor in het CvJO in Emmeloord en verhuist binnenkort naar een bedrijfspand aan de Havenstraat. “We hebben veel klanten in Noordoostpolder, maar ook door het hele land en inmiddels ook in België. We doen aan veel onderzoeken mee – zoals toepassingen in de lelie- en tulpenteelt en de teelt van wortels, zacht fruit, aardappels, uien en witlof – en dat vergroot ook de bekendheid.”

De producten kregen internationale erkenning tijdens de klimaattop in Parijs en dichterbij huis kreeg het bedrijf Crehumus vorig jaar de duurzaamheidsprijs van Noordoostpolder toegekend. “Dat vergrootte ons eigen besef dat we echt met duurzaamheid bezig zijn. Naar de telers toe is het nog vooral zo, dat ze eerst het effect willen zien. Daarom adviseren wij om deze en chemische producten naast elkaar te gebruiken. Begin eerst eens met 30% minder chemie. Gegarandeerd dat ze meteen de opbrengst zien stijgen en op termijn ook toekomstbestendig zijn met minder chemie.”