[wel·zijn (het; o) toestand waarbij het je aan niets ontbreekt en waarbij je je prettig voelt: bij leven en welzijn als ik het beleef en gezond ben; welzijnsbeleid, welzijnszorg]

Als je het hebt over welzijn, denk je misschien niet direct aan ondernemers. Maar als voormalig ondernemer weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om op jezelf én op je medewerkers te passen. Een gezond bedrijf draagt zorg voor het welzijn van de mensen die er werken. Zeker in deze tijd waarin er zoveel speelt in de wereld.

De oorlog in Oekraïne, inflatie en schreeuwend hoge energieprijzen; het is juist nu belangrijk om goed voor jezelf en de mensen om je heen te zorgen. Ondernemers met personeel hebben daar een belangrijke rol in. Zij kunnen van alles faciliteren om hun medewerkers net dat beetje extra welzijn te bezorgen.
Bijvoorbeeld met een fietsplan, door het stimuleren van wandelingetjes tijdens de pauzes, het regelen van een vrijdagmiddagborrel of sportactiviteiten en de invoering van kantoorfruit en gezond eten en drinken in de kantine.
Al deze zaken dragen bij aan positieve gezondheid, een thema waar wij als gemeente Noordoostpolder keihard op inzetten. Hierbij staat een betekenisvol leven centraal vol veerkracht, eigen regie en aanpassingsvermogen.
Het welbevinden van mensen is dus het uitgangspunt en dat gaat niet alleen over sporten en gezond eten, maar ook over een betekenisvol sociaal leven en een fijne baan. Doel hiervan is dat we veel meer preventief werken en minder een beroep hoeven doen op de zorg. Daarvoor werken we samen met allerlei partijen in de samenleving, zoals het Cultuurbedrijf, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Carrefour en bijvoorbeeld de bibliotheek. Zij staan midden in de maatschappij en kennen de inwoners. Zij weten waar zij behoefte aan hebben. En kunnen dus ondersteunen op allerlei fronten, zoals stoppen met roken, sport en beweging.
Muziek in het Portiek eerder dit jaar in Emmeloord was daar ook een mooi voorbeeld van. Carrefour en het Cultuurbedrijf organiseerden dit muziekfestival, waarbij verschillende thuistheaters werden omgetoverd tot een podium voor lokaal talent. Doel was om ontmoeting en verbinding tussen de polderbewoners te stimuleren.
Ook jij als werkgever kan je steentje bijdragen. En kijk dan vooral ook kritisch naar jezelf. Het is heel gemakkelijk om jezelf voorbij te rennen als ondernemer, weet ik uit ervaring. Dus neem voldoende rust, leer af en toe nee te zeggen en spreek je uit als je ergens tegenaan loopt. Door het goede voorbeeld te geven, zullen je medewerkers ongetwijfeld volgen.

© Pim van der maden
© Pim van der maden

Sascha Werkman
Wethouder Welzijn