V.l.n.r.: Stan Maas, Lucas Kapitein en Henk Visscher

Aan de Industrieweg in Emmeloord zijn sinds juni de oorspronkelijk Urker ondernemingen Stijlvol Hout en Stijlvol Wellness gevestigd. “We kunnen hier vooruit met onze bestaande BV’s en tevens een nieuwe start-up maken”, zeggen de ondernemers over de vestiging. “Prefab is de toekomst en hier kunnen we alles prefabriceren.”   

“Stijlvol Hout en Stijlvol Wellness zijn onze core business”, vertellen de compagnons Henk Visscher, Lucas Kapitein en Stan Maas. “We bouwen sauna’s en stoomcabines voor wellnessbedrijven van Bad Nieuweschans tot Valkenburg. Voor scheepsinterieurs werken we veel samen met een grote scheepswerf in Nijkerk. En we maken maatkeukens voor het duurdere segment woningen.” Alhoewel nog niet volledig ingericht, is het in de fabriekshallen al duidelijk hoe belangrijk ruimte is. Maas laat zien hoe een scheepsinterieur op de bedrijfsvloer compleet op maat wordt gemaakt. “Dit wordt straks in delen gedemonteerd, getransporteerd en op de locatie in het schip weer in elkaar gezet. Dat bespaart veel tijd en dus geld.” Visscher rekent voor: “Als wij bijvoorbeeld in Bad Nieuweschans een nieuwe sauna op maat moeten maken en je rijdt daar dagelijks met vier man heen, dan ben je alleen al twaalf uur per dag kwijt aan reistijd. Die tijd kunnen we met prefab veel efficiënter inzetten”.

In hun zoektocht naar meer bedrijfsruimte werden de ondernemers door een accountmanager van gemeente Noordoostpolder geattendeerd op de vrijgekomen panden aan de Industrieweg. “Ideaal voor wat wij willen”, reageert Visscher. “We kunnen hier vooruit wat betreft bedrijfsruimte. We zitten vlakbij de A6 en de N50 en de ligging aan de Urkervaart biedt in de toekomst misschien wel perspectief voor vervoer over water.” De onderneming is jaarlijks met gemiddeld twee personeelsleden gegroeid en die trend zet zich naar verwachting wel door. “Voor onze medewerkers is de locatie ook ideaal. Ze kunnen in de pauze zo het centrum inlopen”, gaat Kapitein verder. “En als op termijn alles klaar is, ziet het er hier vanaf de Nagelerbrug en aan de straatkant heel anders uit. Daar heeft de gemeente ook belang bij, want een aantrekkelijk bedrijventerrein heeft weer een aanzuigende werking op andere ondernemingen.” Wat betreft samenwerking met omliggende bedrijven zien de ondernemers eveneens kansen. “We hebben op Urk natuurlijk onze connecties en die laat je niet meteen los. Maar als een dergelijk bedrijf ook in Emmeloord zit, dan wordt het een logistiek verhaal.”

Voor de invulling van het oudste gedeelte van de bedrijfspanden hebben de ondernemers een nieuwe start-up in voorbereiding, genaamd Startblock. Een innovatief concept van duurzame, volledig houten prefabwoningen, tegen een betaalbare prijs. Als het concept de opstartfase voorbij is, maakt de oude hal plaats voor een moderne productiehal waar woningen compleet in de fabriek gebouwd worden.