Ondernemer Centraal september 2016

Op 26-jarige leeftijd begon Eddie de Lange uit Luttelgeest zijn aannemersbedrijf Hettebouw. Nu, drie jaar later heeft hij elf mensen in vaste dienst en aan het einde van dit jaar opent hij zijn nieuwe bedrijfspand in Marknesse. ,,Gewoon proberen’’, adviseert hij iedere startende ondernemer die nog twijfelt.

De timmerman in loondienst raakte in 2013 vanwege de recessie zijn baan kwijt en begon meteen voor zichzelf. ,,In mijn achterhoofd had ik die wens wel, maar het is door de omstandigheden versneld. Ik ging er vanuit dat ik toch nergens anders aan de bak zou komen.’’ De Lange kreeg de gelegenheid zijn bedrijf te starten vanuit een schuur op het agrarische erf van zijn schoonvader aan de Baarloseweg in Marknesse. Samen met oud-collega’s, die hij op payroll basis aantrok, begon hij met het bouwen van droogwanden voor de agrarische sector. ,,Daar kwamen meerdere klussen uit voort, zoals dakrenovaties en dakkapellen plaatsen.’’

Zo’n tachtig procent van de opdrachten die Hettebouw verwerft komt uit de Noordoostpolder. De portefeuille is inmiddels heel breed. Daar waar andere bouwbedrijven moeite hadden het hoofd boven water te houden, zag De Lange mogelijkheden. ,,We zijn al gauw begonnen met het in optie nemen van kavels en het aanbesteden van woningen.’’ Hettebouw bouwt huizen in meerdere polderdorpen. De vaste inrichting wordt uitbesteed, maar de aannemer biedt wel een compleet pakket aan de koper aan. ,,Mensen hebben vaak wel geld om de bouw van een woning te financieren, maar lopen dan tegen de kosten van inrichting aan. Als die bij de totale bouwsom zijn inbegrepen, wordt het meegenomen in de financiering.’’ Het aannemersbedrijf heeft zelfs een eigen showroom aan de Ecu in Emmeloord waar kopers keuzes kunnen wat betreft de bouwmaterialen voor de woning tot de stopcontacten aan toe.

Vanaf begin 2014 nam De Lange personeel in vaste dienst en nu heeft hij voor zestien tot twintig mensen werk. De jonge ondernemer denkt de groei van zijn bedrijf te danken te hebben aan meerdere factoren. ,,De bouw haalt aan, terwijl het aantal bouwbedrijven in de polder mede door de recessie is uitgedund. We hebben het tij dus mee, maar je moet zelf ook een beetje lef tonen.’’ De markt bepalen maakte deel uit van van zijn voorbereiding, ,,maar’’, zo laat hij erop volgen, ,,je weet nooit precies hoe het zal lopen. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor je onderneming niet slaagt, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd’’.

Zelf is hij nooit terughoudend geweest, ,,maar dat heeft ook te maken met de capaciteit van de mensen om me heen. Het is me in het begin wel afgeraden om personeel aan te nemen, maar ik heb het toch gedaan en daar heb ik geen spijt van’’. De Lange hecht aan korte lijntjes, zowel naar de klant als naar zijn werknemers. ,,Als je het efficiënt inricht, hoeft je overhead niet veel groter te zijn om je bedrijf te laten groeien. Zorg dat je zelf de structuur van je bedrijf in handen houdt en stuur bij, als je het gevoel hebt dat het je boven je hoofd groeit.’’

www.hettebouw.nl