Ondernemer Centraal juni 2018

Willem de Boer Food & Events in Emmeloord wil uitbreiden. In eerste instantie met 240 vierkante meter koelruimte, maar als het voedingsconcept ‘Beleef’ zich naar andere ziekenhuizen dan het MCL uitbreidt, is er meer ruimte nodig.

De partycateraar heeft het maaltijdenconcept ontwikkeld in samenwerking met Van Hoeckel, Partner in Food Care in Den Bosch en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). “Wij werken al zo’n vijf jaar met Van Hoeckel samen op het gebied van stoommaaltijden, ons CuliSteam-concept”, vertelt directeur René de Boer. “In 2015 betrokken zij ons bij de vraag van het MCL om een voedingsconcept mee te ontwikkelen voor zes eetmomenten per dag. Kenmerkend hieraan is het herstelbevorderende karakter. De gerechtjes zijn samengesteld op basis van de richtlijnen Gezonde voeding, waarbij extra aandacht wordt besteed aan een eiwitverrijkt aanbod. We zorgen dat de gerechtjes er aantrekkelijk uitzien en presenteren ze in mooi servies en glaswerk. Dat neigt dicht naar onze werkwijze voor partycatering.” Aan het concept ligt een onderzoek van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen ten grondslag. “De achterliggende gedachte is dat patiënten met het aanbieden van handzame en aantrekkelijk gepresenteerde gerechtjes sneller geneigd zullen zijn te gaan eten, wat bijdraagt aan een spoedig herstel.”

Medio vorig jaar startte een pilot op drie afdelingen in het ziekenhuis in Leeuwarden en inmiddels is besloten het concept in het hele ziekenhuis toe te passen. “Precies een jaar na de start van de pilot komen er drie afdelingen bij en na de zomervakantie nog eens zes. Dan praat je over 300 patiënten per dag, waarvoor wij de zes eetmomenten per dag verzorgen.” Voor het verstrekken hiervan wordt er bij het cateringbedrijf 365 dagen per jaar gewerkt. ‘s Morgens om zes uur worden de – zoveel mogelijk lokaal ingekochte – grondstoffen aangeleverd en ‘s avonds om acht uur vertrekt de vrachtwagen met de door de koks van Willem de Boer bereide gerechten naar Leeuwarden. Het ziekenhuis wordt ontzorgd, want op de retourrit neemt de vrachtwagen de vuile vaat weer mee naar Emmeloord.

Voor de samenstelling van de uitgebalanceerde gerechtjes heeft Willem de Boer vier diëtistes in dienst en werkt het bedrijf nauw samen met SanAvis uit Spijk en de diëtetiekafdeling van het MCL. Alleen al voor de order van MCL heeft de cateraar 20 tot 25 mensen nodig. Zo staan er nog vacatures open voor de spoelkeuken en voor dieetkoks, keukenassistenten en chauffeurs. Na de succesvolle pilot haken naar verwachting meerdere ziekenhuizen aan. “We hebben hier al van twee ziekenhuizen mensen mogen ontvangen voor een presentatie en een rondleiding.”