Monica Klement en Henk Romkes
Monica Klement en Henk Romkes

Hij was -samen met Jacob Korterink- ruim twaalf jaar hét aanspreekpunt voor ondernemers in de Noordoostpolder. Maar voor adviseur Economische Zaken (EZ) Henk Romkes is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij heeft daarom het stokje overgedragen aan Monica Klement, die na jaren werken bij de politie ook een andere weg insloeg.

‘Ik was niet op zoek naar een nieuwe baan’, bekent Monica. ‘Ik had het al vijftien jaar enorm naar mijn zin bij de politie als ondersteuner bedrijfsvoering. Maar ik zag deze vacature voorbijkomen en hij sprak me zo ontzettend aan. Ik besloot ervoor te gaan.’
Een goeie keuze, weet Henk. ‘Want dit is een hele leuke functie. Als adviseur EZ ben je deels beleidsmatig bezig, maar ook deels met de ontwikkelingen in het werkgebied. En dat maakt het dynamisch en interessant.’
Waarom hij dan toch voor een andere functie binnen de gemeente koos? ‘Na 12,5 jaar gaan dingen zich herhalen. Daarom ga ik mij nu meer toeleggen op Recreatie & Toerisme. Dat is ook een economische tak van de polder natuurlijk, dus er zijn raakvlakken.’ Op de achtergrond blijft hij nog wel actief bij EZ, maar Monica wordt samen met Jacob het aanspreekpunt voor ondernemers.

Ingang voor ondernemers
‘Ik ben voor hen de ingang naar de gemeente. Als een nieuw bedrijf zich hier wil vestigen, er vergunningen nodig zijn of bestemmingsplanwijzigingen; dan zorg ik dat ze bij de juiste personen binnen het gemeentehuis terechtkomen. Ik onderhoud bovendien nauw contact met het bedrijfsleven om een vinger aan de pols te houden. Wat speelt er? Waar kan de gemeente iets in betekenen?’
Monica wil als adviseur EZ graag dicht bij de ondernemers staan, zoals Henk dat ook deed. ‘Ik wil transparant zijn en doen wat ik zeg. Meedenken waar kan, goed luisteren naar de wensen en ondernemers op weg helpen.’
Henk: ‘Dat past heel goed bij het rode loper-beleid dat we hier hanteren. Niet voor niets zijn we voor de tweede keer MKB-vriendelijkste gemeente van de regio Zwolle geworden.’
Niet dat alles zomaar kan in de Noordoostpolder, waarschuwen de twee. Monica: ‘Het moet wel passen bij de doelstellingen van onze gemeente en binnen de regels die er zijn. Maar als er kansen zijn om het passend te organiseren, dan pakken we ze.’