Een kantoorpandje in het centrum, hectares akkerbouwgrond of je eigen keukentafel: iedereen heeft zijn eigen werkplek. In de rubriek Hier werk ik komt in elke editie van Ondernemer Centraal iemand aan het woord die vertelt waarom zijn werkplek zo uniek is.

Linda Litjens van Tulpenpost.nl

Tulpenpost, door wie wordt dat gerund?
‘Ik ben Linda Litjens, 42 jaar en getrouwd met Sander. We hebben vier kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Ik werk drie dagen per week op een reisbureau en heb een webshop in het versturen van tulpen per post. Mijn man runt samen met mijn zwager een tulpenkwekerij. We wonen in Rutten, de kwekerij is in Creil.’

Hoe ziet jouw werkplek eruit?
‘Ik werk vanuit huis, in onze eigen woonkamer en keuken. Elke middag om 12.00 uur geef ik de bestellingen die via Tulpenpost.nl zijn binnengekomen door aan mijn man, die vervolgens de tulpen voor me klaarzet. Ik rij dan naar de kas om de tulpen op te halen en thuis pak ik ze in en maak ze klaar voor verzending. De adresstickers print ik meestal ‘s ochtends en soms helpt mijn dochter daarbij. De kaartjes met een persoonlijke boodschap voor de ontvanger schrijf ik zelf en mijn ouders vouwen de dozen. Het is een echt familiebedrijf wat dat betreft. Op de bar in de keuken pak ik de pakketjes in en aan het einde van de middag ruim ik alles weer op, zodat de woonkamer weer woonkamer wordt en ik in de keuken kan koken. Ik maak regelmatig foto’s van de tulpen om op social media en mijn website te laten zien wat ik verkoop. Dan zorg ik er ook voor dat mijn werkruimte aan kant is en het huis er netjes uitziet. Je wilt tenslotte niet achter de tulpen mijn vuile vaat zien staan op het aanrecht.’

Is het dan niet lastig om werk en privé te scheiden?
‘Het is een uit de hand gelopen hobby. Sommige mensen hebben in de wintermaanden een legpuzzel op tafel liggen, mijn tafel ligt bezaaid met tulpen. Het seizoen van de tulpen is van half december tot half april. Daarna gaat de webshop weer dicht. Als ik dit het hele jaar vanuit huis zou moeten doen, dan zorgde ik wel voor een aparte ruimte waar ik zou kunnen inpakken en waar ik al mijn materialen, zoals vouwvazen, kaartjes en stickers kon laten staan. In april heb ik er ook wel weer even genoeg van, want het is soms best druk. Het aantal bestellingen varieert van 20 tot 800 per dag. Ik geniet erg van het werk. Ik kan mijn eigen tijd indelen en ik maak mensen blij met iets moois. Tulpen maken je vrolijk en brengen het voorjaar in huis.’

Op het reisbureau heb je fysiek contact met mensen, voor je webshop werk je alleen, vanuit huis. Hoe is dat?
‘Ik vind de combinatie erg leuk. Ik hou ervan om direct contact te hebben met mensen op het reisbureau, maar wat de tulpen betreft kan ik geen mensen aan de deur ontvangen om een boeketje te komen halen. Toch heb ik met de ontvangers van de tulpen ook leuk contact, al is het online. Het komt heel vaak voor dat ik een fotootje ontvang met daarop hoe de tulpen in een vaas bij de ontvanger staan.’

En staat er op jouw werkplek altijd een bos tulpen?
‘Ja, eigenlijk wel. Maar met Valentijnsdag krijg ik gewoon rozen, hoor’.

Tulpenpost.nl