Binnen vijf werkdagen een omgevingsvergunning voor een bouwwerk werkt! Op 17 maart, drie dagen na de invoering, werden er al drie verleend. Weer een maand later stond de teller op acht. Twee van de tot dan toe ingediende aanvragen konden niet met een flitsprocedure worden afgehandeld. Voor de procedure geldt namelijk: mits goed voorbereid en mits aan alle voorwaarden voldaan kan het snel.

Ingenieursbureau Boes + Kok BV uit Vollenhove twitterde op 14 april ,,alweer de vierde flitsvergunning van gemeente Noordoostpolder’’ te hebben ontvangen. Boes + Kok BV maakte deel uit van de klankbordgroep van advies-, bouw- en architectenbureaus die de gemeente adviseerde over de invoering van de flitsprocedure. ,,De gemeente vroeg ons plaats te nemen in die klankbordgroep. 65 procent van onze opdrachtgevers zit in de Noordoostpolder en vergunningaanvragen deden we altijd al zo compleet mogelijk’’, licht Melvin Kok toe. ,,De flitsvergunning is een uitkomst.

Wij werken veel in het buitengebied, waar een bouwwerk vaak voor de nieuwe oogst klaar moet, maar opdrachtgevers houden meestal niet rekening met de termijn voor vergunningverstrekking.’’ Waar het kan maakt Boes + Kok BV nu gebruik van de flitsprocedure, ,,eigenlijk wel eens per week’’. In eigen gemeente bestaat de mogelijkheid niet. ,,We hebben er al vaak op aangedrongen. ’Kijk eens naar de buren’, zeggen we nu’’, aldus Kok.