Daar kom ik weer met zo’n mooi cliché. Een uitgesleten uitdrukking die iedereen wel kent en waar al vaak op belerende wijze over geschreven is. Een oproep om je kennis, ervaring en tijd met anderen te delen, omdat dat uiteindelijk ook goed is voor jou. In zakelijk opzicht, maar vooral omdat je er een fijn gevoel door krijgt. Ik lees zulke goedbedoelde stukjes vaak met de nodige scepsis… Er kleven allerlei risico’s aan, en ergens zullen mensen toch denken: ,,what’s in it for me?”

Ik dacht dus dat de praktijk weerbarstiger is dan gladde woorden. Dacht inderdaad…, want diezelfde praktijk laat – gelukkig – het tegendeel zien! Er wordt al volop gedeeld in de polder. Jazeker, er kan nog veel meer kennis en ervaring gedeeld worden, maar er zijn genoeg inspirerende voorbeelden. Lokale ondernemers die de krachten bundelen en daardoor grotere opdrachten binnenhalen, machinebouwers die samen een product ontwikkelen vanuit ieders eigen expertise, of netwerkclubs die leads uitwisselen. De gedachte om kennis en opdrachten te delen is ook de basis van NOPLINC, het nieuwe online platform dat ondernemers in Noordoostpolder verbindt. Op NOPLINC kun je snel contact leggen met andere ondernemers, deelnemen aan interessante groepen en vacatures en opdrachten plaatsen. Aanmelden kan via www.noplinc.nl… gelijk doen!

Een ander voorbeeld hoorde ik van een recreatie- ondernemer in onze gemeente. Toen zijn buurman dezelfde activiteiten wilde gaan doen als hij was hij behoorlijk geschrokken en bang voor om- zetverlies. Ik raadde aan om plannen met elkaar te delen. In een eerlijk en open gesprek werd ge- keken naar kansen in plaats van bedreigingen. Zo zijn er nu leuke arrangementen ontstaan die beide partijen extra omzet opleveren. Elkaar aanvullen in plaats van aanvallen. Op die manier delen vereist durf en karakter, maar samenwerken en hulp inroepen is geen teken van zwakte, maar een teken van kracht.

Kent of bent u een fris voorbeeld van het cliché ‘delen = vermenigvuldigen’? Laat het me weten, ik deel het graag verder via een mooi artikel in dit blad.

Henk Romkes
Adviseur Economische Zaken
T: 06 – 48 13 46 46
E: h.romkes@noordoostpolder.nl

Meld u nu aan op NOPLINC, het online platform voor ondernemend Noordoostpolder.

Wilt u

contact leggen met andere ondernemers, deelnemen aan interessante groepen en vacatures of opdrachten plaatsen?