Judith Kets
Judith Kets

Wie ben je?
‘Judith Kets, 51 jaar, getrouwd en moeder van drie kinderen. Ik ben mede-eigenaar van een onderwijsadviesbureau en sinds anderhalf jaar voorzitter van Pioniers van de Toekomst. Waar de polderpioniers letterlijk met hun voeten in de klei stonden om het hier leefbaar te maken, zijn wij nu bezig met duurzaamheid. Hoe dragen we zorg voor wat we doorgeven aan de generatie na ons?’

Ben jij eigenlijk een afstammeling van polderpioniers? 
‘Nee, dat niet. Ik ben Spakenburgse van geboorte. Echte import dus. Twintig jaar geleden zijn mijn man en ik in de Noordoostpolder komen wonen en we hebben hier goed kunnen aarden. De rust, de ruimte, de stilte: ik hou ervan. Het vertragende van de polder vind ik prettig, net als het leven met de seizoenen.’

Pioniers van de Toekomst

Waarom vind je het belangrijk je in te zetten voor de Pioniers van de Toekomst? 
‘Ik heb veel met de missie van de Pioniers: dat we met elkaar moeten zorgen dat de wereld om ons heen duurzamer wordt. Ik ben blij dat ik daar iets aan kan bijdragen, op een manier die past bij mijn talenten. Bij de Pioniers van de Toekomst werk ik met zo’n zeventig vrijwilligers. Dat vraagt ook wat sturingskracht. In mijn dagelijks werk heb ik veel ervaring opgedaan met verandermanagement en werkte ik volgens de methode van deep democracy waardoor je aan de oppervlakte brengt wat er leeft in een groep mensen. Die bagage kan ik in deze taak ook goed inzetten.’

Wat levert het doen van vrijwilligerswerk jou op? 
‘Wat me in al mijn werk aanspreekt, is het bedenken van toffe ideeën en oplossingen in teamverband. Of dat nu is op het gebied van onderwijs of op het terrein van duurzaamheid in deze regio. Op andere momenten mag ik het gezicht zijn van de organisatie, zoals in overleg met de gemeente of maatschappelijke partners. Dat vind ik ook leuk om te doen.’

Hoeveel uur besteed je aan je bijzaak? 
‘Gemiddeld een dagdeel in de week. Deze taak is goed te combineren met mijn betaalde werk. Het is een kwestie van goed plannen. Gelukkig heb ik goede ondersteuning om me daarbij te helpen.’

Waar gaat je hart sneller van kloppen?
‘Van zoveel thema’s op het gebied van duurzaamheid. Ik word heel blij van het Voedselbos in Emmeloord. Dat project loopt goed en het leuke daarvan vind ik: er zitten allerlei soorten duurzame denkers door elkaar. Ik ben ook blij dat de symposiumgroep aangevuld is met een aantal jongere mensen. Jaarlijks organiseren we een symposium om mensen nieuwsgierig te maken naar het thema duurzaamheid. Dit jaar is het thema Consuminderen, ik weet zeker dat het weer heel gaaf wordt.’