Ondernemers werken hard voor hun zaak. Maar de meesten hebben ook een hart voor de samenleving en zetten zich naast hun werk vaak nog belangeloos in voor maatschappelijke organisaties en initiatieven. In Bijzaak bevragen we één polderondernemer over wat hij of zij naast het werk doet.

Wie ben je?
‘Mijn naam is Krijn Verhage, 66 jaar en ik ben senior akkerbouwer. Onze zoon heeft het pootaardappelbedrijf overgenomen en daar werk ik nog met plezier elke dag mee.’

En naast dat werk heb je het licht gezien. Vertel daar eens iets over. 
‘Ja, ik ben in 2012 begonnen met het organiseren van een verlichte boerderijenroute in de Noordoostpolder. Misschien zit het in mijn genen dat ik graag bijzondere zaken wil delen en in het licht wil zetten. Mijn vrouw en ik hadden al vaker verlichte boerderijenroutes gereden en we dachten: waarom niet ook hier? We hebben een verhaal te vertellen. Tien jaar geleden bestond de Noordoostpolder 50 jaar als gemeente en lag de polder 70 jaar droog. Toen heb ik gevraagd of we een verlichte boerderijenroute konden opzetten.’

Krijn Verhage
Krijn Verhage
Boerderijenroutenop

Wat brengt het jou om zoiets op poten te zetten? 
‘Ik wil laten zien hoe mooi de Noordoostpolder is en wat er gaande is binnen agrarische bedrijven. Ik vind het geweldig om mensen van buiten te trekken. Je ziet met de tulpenroute in het voorjaar tienduizenden mensen door de polder rijden en in de winter laten we hiermee zien dat er ook nog genoeg gebeurt. De laatste keer reden mensen letterlijk om de bult suikerbieten op het erf van een boer heen. We gaven informatie over hoeveel suikerklontjes er uit één zo’n biet komen. Dat brengt het allemaal heel dichtbij.’

Hoe probeer je elke keer weer vernieuwend te zijn?
‘In de editie van 2020, midden in coronatijd, ontstond het idee van een audiotour. Hiermee konden mensen met behulp van een app op de telefoon via de autoradio alle informatie beluisteren over een bedrijf of over de plaats waar ze langsreden. Die audiotour bleek een succes dus die houden we erin.’

Zoiets groots organiseren doe je niet in je eentje. Wie helpen jou? 
‘We hebben een team van tien mensen, jong en oud en het is mooi om te zien hoe er elke keer weer iets moois uitkomt. Maar je moet me niet vragen hoeveel uur ik ermee bezig ben, hoor. Als ik dat zou bijhouden, zou ik er zelf denk ik van schrikken. Het gaat me erom dat ik het leuk vind om iets op te zetten waar veel mensen van kunnen meegenieten.’

Kun je al iets zeggen over dit jaar? 
‘Elke editie verlichten we zo’n honderd objecten op een route van 40 kilometer. Daarnaast zijn er op elke avond zo’n vijf tot tien bedrijven waar je een kijkje kunt nemen. Polderbewoners hebben er echt plezier in om aan de buitenwereld te laten zien waar ze dag in, dag uit mee bezig zijn. Dit jaar gaan we ook met glastuinbouw aan de slag. Daar gebeurt ook zoveel moois, ik word er nu al enthousiast van.’